The Art of Taking Notes

How to take note?

at-Tahawi

By Shaykh Shahin-ur Rahman

As the new Islāmic academic year[1] approaches, students of knowledge are moving into the higher years at every Islāmic institute of learning (dār al-ʿulūm). Many are prone to becoming overwhelmed by the volume of their studies and speed of their teachers’ lectures. At this point, they fall prey to making a ‘rookie mistake’ they later realise and regret. That is, the error of taking inefficient notes.

Every dār al-ʿulūm has a broad range of students taking notes. Some, in the process of attempting to write every word emanating from the teacher’s mouth verbatim, miss the core content of the lecture. Others, on the other hand, give up writing completely and hope to rely on a classmate’s notes. As with everything in life, success lies in creating a balance.

View original post 1,265 more words

Kenapa Semangat Belajar Saya Sekejap Ada Sekejap Hilang?

Kadang-kadang, akan ada masa yang kita rasa down, tak ada semangat, malas. Tapi tak tahu apa sebabnya. Hari-hari sebelum tu elok je. Nak baca buku rajin, nak menulis senang dan sebagainyalah. Tiba-tiba datang satu hari, semua benda jadi malas nak buat. Lebih parah apabila keadaan malas tu melarat sampai berhari-hari. Aku cuba juga selidik apa…Read more Kenapa Semangat Belajar Saya Sekejap Ada Sekejap Hilang?

DASAR PENDIDIKAN AMERIKA SYARIKAT DALAM MENGUASAI PENDIDIKAN.

"Dalam usaha memahami tamadun Islam contohnya Kerajaan Amerika Syarikat, melalui Jabatan Pendidikannya (U.S. Office of Education) telah menggubal Akta Pendidikan Bagi Pertahanan Nasional (National Defense Education Act) pada awal tahun 1960-an. Akta ini antara lain, membiayai pengkajian bahasa (dan tamadun) Arab sebagai keutamaan awal dalam pengkajian bahasa asing sebagai memenuhi dasar besar pendidikan negara itu.…Read more DASAR PENDIDIKAN AMERIKA SYARIKAT DALAM MENGUASAI PENDIDIKAN.

SALJI MENJENGAH KEMBALI

Putih salji sudah mula kenampakan di puncak gunung banjaran Atlas. Tenang mendamaikan. Meski angin sejuk membelai mesra tubuh, suasana di Morocco pada musim sejuk mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Aku masih ingat setahun yang lepas, saat tiba di Morocco buat pertama kalinya. Memulakan pengalaman baru di negara orang. Ketika itu, musim sejuk sudah mula menjengah di…Read more SALJI MENJENGAH KEMBALI

Figura masyarakat.

Skrin kaca android diperhati. Aplikasi biru mukabuku mempamerkan susuk dua insan yang dikenali. Figura masyarakat. Agamawan. Menariknya bukanlah pada kepopularan kedua mereka sebagai selebriti agama. Sebaliknya, mereka lebih dikenali dengan ketidakakraban dan perbezaan fikrah yang sering kali mewujudkan kontroversi. Andai A katanya demikian, maka B memberi hujah. Begitu jugalah jika sebaliknya. Akhirnya, mewujudkan jurang pemisah dan permusuhan…Read more Figura masyarakat.

Coretan Aidiladha 2016

Malam raya, kelihatan seorang kanak-kanak lelaki sedang berjalan. Masih kecil. Lingkungan 5 ke 6 tahun. Kulitnya putih, comel. Ku perhatikan dia. Ternyata di tangannya beberapa packet tisu mini. Biar benar, inikan malam raya. Bagaimana dia boleh berkeliaran di sini. Mana ibu ayahnya? Ah, kesian sekali. Dari satu orang ke satu orang dia rapati. Mem'promosi'kan barang…Read more Coretan Aidiladha 2016